Veelgestelde vragen

Om onze collectie te beschermen mogen jassen, grote (rug)tassen en paraplu’s niet mee in het museum. Deze kun je achterlaten in je auto, in de museum garderobe of in de gratis kluisjes bij de entree. Voor de veiligheid kunnen medewerkers tassen controleren.

Helaas is de museumkaart momenteel niet geldig in ons museum. De collectie is een private, uit de hand gelopen hobby. Om lid te mogen zijn van de Museumkaart Vereniging dienen wij ieder item van onze collectie te registreren. Wij zijn dus op zoek naar heel veel handjes om dit te kunnen realiseren….. Zodra dat geregeld is, worden wij graag lid! 😊

Het museum is in de zomermaanden van april t/m september ook op zondagen open. Tijdens alle vakanties die vallen in deze periode ook. Op maandagen is het museum nooit open.

Tenzij je met een grote groep het museum wil bezoeken (vanaf 60 pers), zie hiervoor ook de arrangementen.

Meer over openingstijden

Voor jezelf of een gezin is reserveren niet nodig. Tip: koop online alvast je kaarten (met korting).

Kom je met een gezelschap van 9 personen of meer? Dan is reserveren slim, maar geen must. Bij een reservering vanaf 9 personen is de korting hoger dan bij de individuele online tickets. Zie ook onze groepsarrangementen. Deze dienen wel vooraf gereserveerd te worden.

 

Het museum omvat:

 • 160 verschillende Ambachten
 • Een speelgoed afdeling
 • Een expositiezaal
 • Een buitenmuseum
 • Een museumcafé
 • Een winkeltje.

Binnen is er ruim 4.200 m2 gevuld met allerhande spullen en materialen. Onze ervaring is dat bezoekers gemiddeld tussen de 2 á 4 uur hier genieten

Ja, er is binnen een museum restaurant. In de zomermaanden is ook buiten een extra terras aanwezig. Het restaurant/terras heeft een leuke kaart met diverse lunch gerechten, koffie met wat zoets van de lokale bakker. Ideaal voor een korte break of pauze, of bijvoorbeeld ter afsluiting van het museumbezoek.

Meer over eten en drinken

Ja, absoluut! Wij hebben 2 speurtochten ontworpen op verschillende niveaus. Bij de ambachtenroute staat er tevens niet achter glas. Hier kunnen volwassenen iets vastpakken en uitleggen of demonstreren. Hoe meer je vertelt, hoe leuker het voor de kinderen wordt, is onze ervaring.

Ook lopen er vrijwilligers rond die vragen beantwoorden of een ambacht demonstreren.

Daarnaast is er nog de speelhoek bij het Speelgoedmuseum boven en het Oud Hollands Spellenplein buiten. Kortom, genoeg te doen en te beleven hier!

Meer voor kinderen

Bij ons geldt het kindertarief voor kinderen tussen 5 en 14 jaar. Kinderen (tieners) vanaf 15 jaar betalen het volwassen tarief.

Online tickets met korting

In het Ambachtenmuseum staat niets achter glas. Een leuke actiefoto of selfie maken in een ambacht kan hier dus gewoon! Het maken van foto’s en filmmateriaal voor privégebruik is toegestaan. Wij vinden het leuk als je deze met ons deelt op social media!

Contactpagina

Wij durven te zeggen; JA! Omdat we beschikken over:

 • Brede looppaden
 • 3 liften
 • 2 invalide toiletten
 • Gratis te gebruiken rolstoelen en rollators
 • Personeel en vrijwilligers die zijn ingesteld op het ontvangst van bezoekers in rolstoelen of met rollators.

 

Meer over Toegankelijkheid

Ten behoeven van het collectiebehoud is de temperatuur in het museum het hele jaar stabiel en gelijk. In het museum is het altijd rond de 24-25 graden. In de winter dus lekker warm én in de zomer juist lekker koel. Ook zijn jassen binnen hierom niet nodig.

Ja en dat wordt zeker een leuke dag! Er gelden tarieven en een aantal voorwaarden.

Meer over schooluitje

Ja, het museum is zeer groot (4.200 m2) en kan grote groepen aan. Er zijn 3 looproutes gecreëerd, waardoor verschillende groepen elkaar niet hoeven te kruisen of passeren. In de horeca hebben we tot 250 zitplekken, dus ook dat zit wel goed!

Meer over Bezoek in een groep

Nee. Onze ervaring is dat iedere bezoeker interesse heeft in een ander ambacht en dat één vaste rondleiding/gids hier niet voldoende op aansluit. Al sluiten wij niet uit dat wij in de toekomst wel met vaste gidsen gaan werken. Er zijn dagelijks vrijwilligers aanwezig in het museum die graag meer uitleg geven over de diverse plekken in het museum.

Ja, vanaf 30 personen zijn er diverse andere opties mogelijk, zie hiervoor de groepsarrangementen van het museum, of bel met 0342 – 46 20 60 en overleg met ons wat jouw wensen zijn.

Het museum is (deels achter de schermen) altijd bezig met veranderingen en vernieuwingen. Zo zijn er ieder jaar diverse nieuwe exposities te zien. Daarnaast verschuiven ambachten regelmatig van plek of indeling. En is er recent een nieuw Oud Hollands spellenplein geopend in het Buitenmuseum.

Meer over nieuws

Meer over Agenda en exposities

 

Honden zijn toegestaan mits deze aangelijnd en zindelijk zijn, niet blaffen en geen agressief gedrag vertonen tegen volwassenen en kinderen.

 

In het museum zijn dagelijks diverse ambachten ‘live’ te zien. Voor deze demonstraties hoef je niet te betalen. Wil je iets tastbaars meenemen aan deze herinnering? Bijvoorbeeld een speciaal gemaakt springtouw, een glas met daarin een gepersonaliseerde tekst of een mandje op maat? Deze items zijn te koop. Dit wordt altijd vooraf duidelijk aangegeven. En het afrekenen van deze items kan vooraan bij de museum balie (contant of pin).

Meer over Agenda en exposities

In het museum zelf is het (vanwege de collecties) niet toegestaan om te eten of te drinken.

Eigen gebrachte etenswaren mogen alleen buiten, bij de overdekte picknicktafels in het buitenmuseum of het buitenterras, genuttigd worden.

Meer over eten en drinken